Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Дантелени Рокли
Вторник, 17 Март 2015 10:36

5 трика да намалим битовия отпадък

Написана от

Въпреки, че рециклирането може да помогне за намаляване на количествата боклука, който се озовава в депа, по пътища и екосистеми, само няколко вида пластмаси могат да бъдат рециклирани. Фракцията, че все пак се рециклира още изисква много енергия и вода, което не е добър начин на предложение.

Щом става дума за предмети за еднократна употреба, то в съзнанието може да изникне идеята дори за рециклиране на камиони, но водещата ниша тук е пластмасата и найлоновите изделия. Такива ползва в огромни количества всяко домакинство, а на година, остават да лежат тонове изхвърлени на отпадъка.

Как да намалим битовия отпадък, чрез рециклиране на пластмаси и найлонови торбички, специалистите дават някои насоки:

Използването на торбички за еднократна употреба може да се намали, ако всеки използва собствена пазарска чанта при пазаруване. Друга добра алтернатива е изборът на хартиена торбичка, пред найлоновата. Втората, от които се разгражда много по-трудно, а понякога остава в цял вид и след хиляди години.

Бутилираните води също са сред водещите опаковки, които замърсяват околната среда. Ако всеки от нас използва термос или стъклена бутилка, за носене на вода, това ще доведе до далеч по-малки количества на производство на пластмасови бутилки.

По сходен начин стои и въпросът с чашките за еднократна употреба от кафе.

В бита и ежедневието си сме заобиколени от така много опаковки, които реално не могат да бъдат разградени по естествена технология.

За всички шишета от шампоани, кутии от маргарин, салати, самобръсначки, тоалетни принадлежности, флакони от тоалетни води и козметика, търсете разумния начин.

Тоалетните принадлежности – като се започне с памперсите на децата и се стигне до тоалетна хартия и дамски атрибути. Вече има далеч по-разумни и екологично разграждащи се такива. Заменяйки ги с естествени може да си осигурите по-малко запушвания в канализацията и далеч по-здравословен и ефективен живот.

Събирайте, изхвърляйте и извозвайте на коли, живейте екосъобразно и рециклирайте, за едно по-добро бъдеще на планетата ни.

Допълнително