Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Дантелени Рокли
Сряда, 16 Септември 2020 10:48

5 факта за хлебарките, които трябва да знаете

Написана от

Първото споменаване на хлебарки често може да накара кожата ви да настръхне и космите ви да се изправят по гърба. Тези пълзящи насекоми са синоним на мръсотия и могат значително да влошат нещата.

Те, могат също да допринесат за разпространението на болести. Какво още не знаете за тях, предлагаме ви сега да разберете. Статията ни е предоставена с участие източника за информация - www.preventa.bg.

  1. Хлебарките могат да оцелеят една седмица без глава

Да, прочетохте правилно. Хлебарки могат да живеят приблизително една седмица без главата си!

Причината за това е, че за разлика от нас, те не се нуждаят от устата си, за да дишат. Вместо това използват спирали (малка дупка) в тялото си, за да вдишват и транспортират кислород. Комбинирайте това с възможността да оцелеете, без храна за един месец и имате насекомо, което може да издържи без главата си една седмица!

  1. Хлебарките са супер бързи!

Искам да кажа, наистина бързи! Представете си Светкавицата, но под формата на хлебарка! Те са безумно бързи. Като плячка на много хищници, те са само защитен механизъм. Тези пълзящи насекоми могат да се движат със скорост от 1,5 метра в секунда. За да поставим нещата в перспектива, човешкият еквивалент е около 200 мили в час!

  1. Хлебарките не могат да летят

Въпреки че много видове хлебарки имат крила, те не могат да летят. Е, нещо като да цитирам Buzz Lightyear, хлебарките не могат да летят, а по-скоро да „падат със стил”. Крилата им позволяват да се плъзгат и пърхат само на къси разстояния. За хлебарката е много по-бързо да се разхожда из мястото, отколкото да се опитат да летят.

  1. Хлебарите обичат бирата!

Като студент в университет по време на по-свежата седмица, те обичат бирата! Лудо, нали?

Проучванията показват, че хлебарките са много почитатели на хубава студена халба бира. Това обаче не се дължи на факта, че обичат да купонясват, а всъщност са привлечени от захарите и хмела, намиращи се в бирата.

  1. Хлебарки могат да задържат дъха си за 40 минути

Впечатляващо нали? Въпреки че може да звучи невъзможно, проучванията показват, че тези вредители могат да задържат дъха си за 40 минути и да оцелеят под водата за 30 минути!

Счита се, че способността на хлебарката да задържа дъха си за дълги периоди от време е резултат от регулирането на загубата на вода. За разлика от нас, те също не използват устата си за дишане, а по-скоро използват малки тръбички в тялото, наречени спирали. Те също използват за транспортиране на водни пари от тялото им, ако трябва да спестят вода, просто ще държат тръбите затворени.

Източник: PREVENTA.BG.

 

Допълнително