Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Дантелени Рокли
Събота, 04 Ноември 2017 16:40

Дублиране и SEO съдържание

Написана от

Какво означава дублиране на съдържание за кампания по оптимизиране на търсещи машини (SEO)? Конвенционалното мнение е отпаднало класациите в големите търсачки. Как тогава може да се борави или избегне дублиращо се съдържание?

 

Какво е дублирано съдържание ?

Съдържанието, което се дублира, се отнася до множество големи блокове текстове (параграфи) в даден уебсайт (домейн) или други.

По същество идентична или плагирана, т.е. напълно съвпада с друга част от съдържанието, която съществува в мрежата.

Дублиращото се съдържание и SEO

Търсещите машини непрекъснато работят за подобряване на услугите, за да осигури възможно най-доброто качество и подходящо съдържание на целевата аудитория; интернет потребителя. Дублиращото се съдържание не се облагодетелства от търсачката поради причината, че неговите "паяци" губят ценно време и силата на обработка, като проследяват много повече текста, който се индексира.

В по-голямата си част дублиращото се съдържание невинаги е умишлено копирано, а може да направи по измамен начин. Несъзнателното дублиране на съдържание може да се намери в следните форми:

Дискусионни форуми и блогове

Електронната търговия (описанията на продукти, написани от производителя, могат да се показват и на други уебсайтове, рекламиращи едни и същи артикули).

Съдържанието, което е умишлено дублирано, обикновено се прави в опит да се манипулира позиционирането на даден уебсайт на страниците за връщане на търсещите машини (SERP's) или класациите на търсачките. По този начин уебсайтовете могат да получат увеличен трафик. Въпреки че, това е опитът на уеб сайта на интернет потребителя вероятно ще е слаб, ако съдържанието бъде разпознато като повтарящо се или подобно на друг сайт, с който са запознати.

Големи търсачки, сред които Google, използват филтриращи програми, които сканират уеб страници с единствената цел да индексират и да определят различната си информация. Чрез това може да се правят сравнения и да се "решава" кои части от съдържанието са "проектирани" да манипулират и кои не. Дублираното съдържание се възприема от Google, Yahoo и MSN, за манипулативни, може да провокира наказание. Дублиращото се съдържание не се възприема като злонамерено копие и може да претърпи по-ниско класиране.

Проблеми в дублиращото се съдържание

Причините, поради които даден уебсайт може да има дублирано съдържание, могат да включват:

Филиалните програми - могат да имат име на домейн, което изглежда сравнително подобно на друго.

Споразумения за синдикиране - Синдикацията или разпространението на съдържание  в директории може да създаде дублиране на същия текст на други уебсайтове. Търсачките обикновено избират едно от тези копия; обикновено такива, които смятат за най-подходящи. Може да възникне проблем, че оригиналното копие не е избрано, когато даден потребител на интернет извършва търсене.

Архитектура на сайта - ако съществуват множество пътища, свързващи интернет потребителите със страница със съдържание, търсачките могат да я възприемат като дублирани.

Кръстосано публикуване - Много уебсайтове могат да използват едно и също съдържание на повече от един сайт за напълно невинни цели.

Домейни – те могат да доведат търсачките до съдържанието на една или двете дублирани страници.

Как да се справяме или да избягваме дублирането на съдържанието?

Конвенционалното мнение на много компании и консултанти в SEO е, че нищо по-малко от 70% от публикуваното онлайн съдържание не е изцяло оригинално. Това гарантира, наказание в резултат дублираното съдържание. Не е известно; обаче, колко дублиране на съдържание може да доведе до наказание. Търсачките биха могли да санкционират само за 10 думи, ако изберат толкова, колкото цялата страница. Ето защо проверката на дублирането на съдържание е важна част за SEO.

Статиите, предназначени за повторно публикуване на други уебсайтове, могат да бъдат изпратени в текстов формат. Когато статията бъде публикувана отново, тя ще трябва да бъде преформатирана. С повторно форматиране, търсачките възприемат статията като "оригинална", а не дублирана.

В оригиналното съдържание, което е било дублирано, може да се създаде освежаваща промяна. Интернет потребителите много предпочитат съдържание, което е ново, свежо и оригинално!

В заключение

Дублираното съдържание няма реална печалба за SEO маркетинговата кампания. Ако търсачките възприемат съдържанието като по същество или подобно на друго, могат да се наложат санкции. Независимо дали става дума само за по-ниски класации или забрана да се появяват от индекса на търсачката (няма да присъстват в SERP), високите позиции на SERP и растежът на бизнеса (т.е. продажбите) не са постигнати. Много по-ефективно е да се създаде оригинално съдържание, което няма да се саботира с целите на SEO и неговите предимства.

С помощ от eXtremeSEO ще получите не псросто добра оптимизажия, а доверен партнцор, който да ви съветва в бъдеще кое е най-доброто за вас!

Допълнително